dijous, 18 de juny de 2009

salsa multiús

Ja fa dies que volia publicar aquest article però em faltava un títol i un nom per donar a la salsa multiús que explico aquí. Al final li he deixat aquest, multiús, com en podria dir versàtil si no fos que en català no té, segons el diccionari, el significat que sí que li dóna l'acadèmia espanyola: "capaç d'adaptar-se amb facilitat i rapidesa a diverses funcions".
Es tracta ni més ni menys que d'això, d'una base que s'adapta a l'ús que li vulguem donar en funció, sobretot, de l'ingredient principal del plat. Per tant, no té una fórmula concreta, ni uns ingredients fixos, només una base sobre la qual treballarem amb el gust que ha de predominar en el plat. M'explicaré amb els dos exemples que he preparat darrerament, un pollastre a la cassola i unes salsitxes.
Per fer el pollastre, el vaig fregir en una cassola de fang i vaig reservar els trossos; en el mateix oli hi vaig posar a sofregir ceba, pebrot verd i pebrot vermell tallat petit, i quan les verdures van ser toves, hi vaig posar all picat i tomàquet ratllat o triturat, no massa, perquè no és una salsa de tomàquet ni aquest és l'ingredient principal, si no ho volem. Hi tornem a posar les peces de pollastre i deixem coure fins que la carn estigui feta, afegint-hi líquid si s'asseca, i herbes aromàtiques, en aquest cas unes herbes de Provença seques. El millor, si en tenim, és afegir-hi brou de pollastre o de verdures, i sinó, aigua. Quan la carn és a punt, la traiem, aboquen el sofregit en un vas i el triturem amb el túrmix, afegint-hi si cal més líquid en funció de l'espessor que volem que tingui la salsa. La tornem a la cassola i hi posem el pollastre perquè s'escalfi tot junt. És el moment de posar-hi, per exemple, unes mongetes seques cuites. Jo el vaig servir acompanyat de xampinyons saltats amb oli d'all i julivert i arròs blanc, que barrejat amb la salsa queda boníssim.
Ahir per dinar vaig fer salsitxes, que són molt bones amb una simple salsa de tomàquet, però amb aquesta salsa multiús queden també molt bé. Les vaig fregir en una paella amb oli i les vaig retirar, i en l'oli restant hi vaig sofregir la ceba, els pebrots i, en aquest cas, un parell de xampinyons també picats, fins que totes les verdures van ser toves. Aleshores, all picat, tomàquet triturat i unes herbes, i deixar coure fins que el sofregit està ben fet. En aquest cas, no cal posar-hi les salsitxes fins que hem triturat la salsa i la tornem a la paella, perquè s'acabaran de fer de seguida mentre escalfem el conjunt.
De la mateixa manera podríem fer unes gambes, fregint-les primer per donar gust a l'oli on sofregirem la salseta i escalfant-la a dins en el darrer moment. O uns musclos, en aquest cas obrint-los al vapor i afegint al sofregit el suc que deixen anar. O... infinitat de variants sobre la mateixa base però que no tindran mai el mateix gust perquè aquest dependrà al final del sabor de l'ingredient principal i del brou que hi posem, de les herbes, de si hi piquem algun bolet, de si ens agrada amb menys pebrot...
I si us sobra salsa, feu com vaig fer jo: uns macarrons bullits, la salsa per sobre i ja tenim sopar i cobrim la necessària ració d'hidrats.

21 comentaris:

  1. Quina pinta! COm s'agraeixen aquestes receptes tan versàtils!

    ResponElimina
  2. Por favor...pa mojar, y mojar...etc

    ResponElimina
  3. M'encanten les salses multiús, i el nom es perfecte!

    ResponElimina
  4. Manel tu sempre donant tan bones idees, m' encanta aquesta salseta versàtil, multiús o com tu vulguis dir-li, per mi és perfecte!!

    Un petó! Beth

    ResponElimina
  5. Multiús, versatil, comodí... li pts dir com vulguis però és una salsa perfecta per un guisadet.
    Gràcies.
    PTNTS Dolça

    ResponElimina
  6. Manel, ets un home apapanyaet amb els teus menjars i salses..
    A veure si als teus fills els animes a ser com tu.
    Fins la propera

    ResponElimina
  7. Aquestes son les salses que serveixen per sucar totes aquestes clases de pa que tu saps, eh?
    i al final 2 k més, sort que tu tens la bici, oi?

    ResponElimina
  8. Un sinònim podria ser salsa tot terreny?. També ha de quedar ben bona acompanyant unes bones mandonguilles.

    ResponElimina
  9. tinc una idea!!! jo poso el pa i tu la salsa

    ResponElimina
  10. No sé perque acompanyes aquesta salsa nomès cal una barra de quart .... molt bona a sobre en pots fer quantitat i tenir-la congelada i anar tirant d'ella a mida que la necessites.... molt bona recepta e idea

    petunikus i bon cap de setmana

    ResponElimina
  11. Manel, molt adequada la salsa per a qualsevol producte que li posis, també per sucar-hi força pa.
    Salut,

    ResponElimina
  12. com canta la cançó: salsa, salsa, queremos salsaaaa!
    Muac

    ResponElimina
  13. mar, versàtil es precisament el primer nom que li volia posar, celebro que t'hagi agradat.

    su, ¿qué haríamos sin salsas para mojar y mojar esos panes tan ricos que algunas haceis y otros compramos?

    sara maria, el nom em va semblar molt adequat, però m'han fet un parell de propostes com comodí o tot terreny que també em fan el pes.

    beth, celebro que t'agradi i moltes gràcies per això de les bones idees ;)

    dolça, això de salsa comodí m'ho apunto que m'agrada molt.

    maria, de moment el gran s'espavila força (això sí, si no més mengés el que fa ell seguiria una dieta ben poc equilibrada!)

    dolors, què farien els forners si no s'haguessin inventat les salses per sucar?

    glòria, amb unes mandonguilles queda perfecta, i m'apunto el nom de tot terreny, també li escau molt bé.

    eva, fet! començoi a triar per la boulangerie els pans que més m'agraden...

    mar, dona, alguna vegada ja ho he fet, això de menjar-me una salsa sola, però intento controlar-me i posar-ne només una mica per acompanyar :)

    carme, això segur, els que som una mica 'panarres' deixem sempre el plat ben net!

    amics vermells, com us va la marxa! ara que s'acosten les festes majors, espero que tindreu la salsa que voldreu.

    ResponElimina
  14. Why visitors still use to read news papers when in this technological globe everything is presented on net?


    Check out my website: seo india

    ResponElimina
  15. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something
    that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for
    me. I am looking forward for your next post, I will try to
    get the hang of it!

    My site; puzzle games online

    ResponElimina
  16. Saved as a favorite, I like your website!

    my web site :: topbottomboys.com

    ResponElimina
  17. I know this site provides quality based posts and additional information, is there any other site which offers these
    kinds of things in quality?

    Also visit my web site :: arabica coffee beans

    ResponElimina
  18. I'm not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this information for my mission.

    Stop by my blog post Modcloth Coupons

    ResponElimina
  19. I like the valuable info you provide in your articles.
    I will bookmark your blog and check again here
    frequently. I'm quite sure I'll learn many new stuff
    right here! Best of luck for the next!

    My homepage ... mormente.com

    ResponElimina
  20. It's actually very complex in this active life to listen news on Television, therefore I simply use internet for that purpose, and obtain the latest news.

    Also visit my blog post - www.buying-and-selling-cars.co.uk

    ResponElimina
  21. Currently it appears like Wordpress is the preferred blogging
    platform available right now. (from what I've read) Is that what you're
    using on your blog?

    my homepage - hip Zipper vintage Clothing

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...