divendres, 6 de juliol del 2012

gambes amb gavardina (de la seva essència)



No ens enganyem, els aliments bons i frescos no necessiten més que una elaboració senzilla. Per exemple, el sopar que em vaig fer ahir: una amanida d'enciam acabat de portar de l'hort, amanit amb oli, vinagre de dàtils i pipes torrades; uns cigrons menuts acabats de sortir de l'olla amanits amb un bon oli d'oliva; i unes gambes passades per una paella ben calenta amb una gota d'oli, només mig minut per banda. Hi pot haver res millor?
Potser no, potser hi ha coses que no es poden millorar, però també és cert que es poden fer diferents, que es poden sofisticar i fer que siguin com a mínim igual de bones. Per això som afeccionats a la cuina, oi? Per experimentar i innovar. Per exemple, amb els mateixos ingredients d'ahir, podem fer uns cigronets passats per una paella en la qual haurem fregit uns caps de gamba, ben premsats amb una forquilla perquè deixin anar la seva essència abans de posar-hi el llegum amb una mica del suc de la seva cocció.
O aquestes gambes amb gavardina, que no tenen res a veure amb les arrebossades de tota la vida, sinó que porten una gavardina feta amb l'essència dels seus caps, que s'ajusta al seu cos i reforça el seu sabor.
Per preparar aquest plat, el més laboriós és preparar la gavardina': en un cassó se sofregeixen els caps de les gambes amb un tros de ceba i una pastanaga petita, es cobreixen a penes amb aigua per fer un brou ben curt i es deixen coure un quart d'hora, amb una mica de llorer. 
El brou es passa pel xinès i, en calent, es barreja amb unes fulles de gelatina rehidratada (o en pols; o amb agar-agar, el gelificant que tingueu a mà). S'estén en una safata de manera que quedi una capa ben fina i es posa a la nevera perquè gelifiqui.
A banda, es pelen les cossos de les gambes, deixant la cua, se salpebren i es reserven fins a l'hora de servir el plat. Aleshores es passen per una paella ben calenta, amb un raget d'oli, només volta i volta, que canviïn el color de fora, però que quedin cruetes per dintre, i se serveixen amb un tros de la gelatina per sobre, que haurem tallat en rectangles de la mida de la cua.
Servim de seguida, perquè l'escalfor de la gamba estovarà la gelatina, de manera que s'adaptarà al seu cos, i, a la llarga, s'acabarà fonent i deixarà un suquet ideal per sucar-hi pa.
Les gambes les vaig acompanyar amb unes favetes petites, congelades, que vaig treure de la nevera mitja hora abans de preparar-les i les vaig passar dos minuts per un cassó en el qual havia fet sofregit una mica d'all i ceba, hi vaig afegir una cullerada de salsa romesco, vaig deixar que s'acabessin de fer dos minuts més i ja estava a punt un acompanyament a l'alçada d'aquestes gambes tan ben vestides.

premi d'eti@m

No em sol passar, però dies enrere vaig tenir sort en un sorteig, em va tocar un ipod que la Maite rifava entre els lectors del seu bloc, eti@mbymaite.
El reproductor ja m'ha arribat i ja el té la seva destinatària final, que no podia ser altra que la meva filla. La Maite em va dir que hi ha gent que no s'acaba de creure que aquests sortejos siguin de veritat, de manera que deixo constància que almenys els que fa aquesta amiga blocaire de Figueres sí que ho són!

14 comentaris:

  1. Quines gambes! També estic d'acord que quan més senzill millor!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. gràcies, sara. el que volia dir és que les coses bones no necessiten gaire tractament, però a mi el que m'agrada, precisament, és manipular els aliments, que no altra cosa és la cuina :-)

      Elimina
  2. Pues tienes toda la razón, si el producto es bueno, necesita muy poca elaboración para que esté rico, y estas habotas con las gambas tienen que estar de muerte, felicidades.

    ResponElimina
    Respostes
    1. unas gambas a la planxa son insuperables, vestirlas con su gabardina les da otro toque y no las hace desmerecer. gràcias por la visita, conchi.

      Elimina
  3. Manel, unes gambes que fan venir una gana...
    Nani

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehehe... d'això es tracta, li, nani? gràcies per venir.

      Elimina
  4. Això són gambes amb doble gust de gambes!!!! És cert que com més senzill es el plat, més bo, si els ingredients són de 1ª!!!!
    Felicitats pel premi!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. exactament, margarida, es tracta de potenciar el gust de les gambes, com si les haguéssim fet en un suquet, però amb una textura diferent.

      Elimina
  5. uauu!! Amb aquestes gambes se'm fa la boca aigua.... Salutacions des del blog de http://cuinadunaaprenent.blogspot.com.es/
    Em quedo pel teu blog que em sembla molt interessant, gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. gràcies per la visita, roser, i per permetre'm descobrir el bloc d'aquesta aprenenta, que trobo que és massa humil a l'hora de definir-se!

      Elimina
  6. totalmente de acuerdo Manel si el producto es bueno con poca elaboración queda fantasticamente rico y buena prueba es tu receta de hoy,divina¡¡
    felicidades por el premio

    ResponElimina
    Respostes
    1. gràcies, miquel, com li deia a la sara maria, defenso les coses senzilles, però també les elaborades, com aquesta, eh?

      Elimina
  7. Les gambes més ben vestides de la temporada! Amb un bon producte com aquest, s'ha de ser un sapastre per no aconseguir un bon resultat, oi?
    Quina sort la Lara amb aquest premi, je je je...

    ResponElimina
    Respostes
    1. no sé si les més ben vestides, però un vestit ben gustós sí que duien :-)

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte