dimarts, 14 de maig del 2013

coca de full amb verdures i botifarra terregada


Diumenge al matí ens vam escapar a Terrassa per visitar la Fira Modernista que s'hi celebra des de ja fa onze anys i que constitueix una experiència que val molt la pena, per les nombroses activitats que es programen durant tot el cap de setmana i per la massiva participació de terrassencs que passegen per la ciutat o despatxen a les botigues, bars i restaurants lluint uns impecables vestits d'època.
D'entre les propostes gastronòmiques, que també n'hi ha, els cuiners terrassencs i el col·lectiu Cuina Vallès oferia la degustació de dos productes que mimen molt, la botifarra terregada i el cigró menut. Per 25 cèntims, els visitants podien fer una degustació de cigrons amb cansalada, que és el que vam fer nosaltres diumenge, o un mos de botifarra, la oferta de dissabte.
Com que aquest dia no hi vam poder anar, i tenia moltes ganes de tastar aquesta botifarra, diumenge en vam comprar a la parada oficial, a un preu, per cert, força elevat, que no incentivava gaire la compra d'aquest producte.
Tenia ganes de provar la terregada des que fa dos anys vaig veure l'Artur Martínez, artífex del restaurant terrassenc Capritx, presentar-la al Fòrum Gastronòmic de Girona del 2011. Martínez em va seduir amb les seves propostes, i des d'aleshores l'he anat seguint molt atentament, tot i que encara no he pogut anar al seu restaurant a tastar la seva cuina, que em sembla de les més interessants que es fan avui a Catalunya.
Martínez i el cansalader terrassenc Xavier Casanovas són els artífex de la creació, fa tres anys, d'aquesta botifarra, similar a la tradicional botifarra negra, però que a més porta un farcit fet amb menuts de porc, ceba, tomàquet, all, ametlla, vi ranci, sal i pebre negre, i que està inspirada en la terregada, un plat característic de la cuina terrrassenca de principis del segle passat.
La veritat és que la botifarra terregada és bona, amb el cruixent que li donen les ametlles i la complexitat que li aporten les verdures i els menuts, i vaig voler estrenar-la amb un acompanyament escaient, de manera que el mateix diumenge vaig fer aquesta coca fullada de verdures amb botifarra terregada.
La recepta no és pas complicada: posem a escalfar el forn a 200ºC i, mentrestant, saltem en una paella ceba, pebrot vermell, pebrot verd, carbassó i porro, tot tallat a daus regulars i posat al foc en aquest ordre; un cop la verdura està mig feta, la salpebrem i l'aromatitzem amb unes fulles de farigola.
Mentre es fa la verdura, tallem unes làmines de pasta de full de la mida que més ens agradi (les meves feien uns 20x12 centímetres) i les punxem al centre amb una forquilla, deixant una vora d'un centímetre sense punxar, que serà la que s'infli, un cop al forn.
Posem una capa de verdures al centre de les làmines i uns talls de botifarra al mig, pintem amb oli o amb ou batut les vores de la pasta de full i enfornem les coques fins que la pasta estigui daurada i la botifarra cuita, cosa que trigarà un quart d'hora, aproximadament.

7 comentaris:

  1. Així que els entrebancs que es noten a l'interior de la botifarra quan ens la posem a la boca són els trossets d'ametlla? M'agrada! I això del tomàquet i el vi ranci també! Petons

    ResponElimina
  2. Quina foto més maca quina pinta més bona! petons

    ResponElimina
  3. La foto fa justícia a la coca...Jo també m´ho vaig passar molt bé.

    ResponElimina
  4. I always spent my half an hour to read this webpage's content everyday along with a mug of coffee.

    Here is my web blog: Interessante Geburtstagssprüche

    ResponElimina
  5. La botifarra ha de ser molt bona, però sobre la teva coca ha d'estar encara millor!!! Una abraçada!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte